Het grootste netwerk van zelfstandige zorgprofessionals in België

Opmerkelijke zorginnovaties die je niet wilt missen

In de snel evoluerende wereld van de gezondheidszorg zijn innovaties en technologische doorbraken de drijvende krachten achter verbetering. Recentelijk hebben de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) in Nederlands een lijst van 92 zorginnovaties gepresenteerd. We verkennen graag vijf opvallende ontwikkelingen die patiëntenzorg transformeren. Van slimme pleisters die vitale functies bewaken, tot het gebruik van virtual reality voor empathietraining, deze innovaties beloven niet alleen de kwaliteit van de zorg te verbeteren, maar ook de efficiëntie te verhogen en het ongemak voor patiënten én zorgverleners te verlichten.

1. Slimme Pleister voor Monitoring 1.png

Een slimme pleister, ontworpen om elke 2 minuten de hartslag, ademhalingsfrequentie en okseltemperatuur van patiënten te meten, biedt verpleegkundigen in ziekenhuis VieCuri in Venlo de mogelijkheid om patiënten met levercirrose op de afdeling te houden in plaats van over te brengen naar de intensive care. Deze draadloze pleister stuurt alarmmeldingen naar de IC en de afdeling zodra afwijkende waarden worden gedetecteerd. Zo bespaart het IC-capaciteit en verbetert de patiëntenzorg.

2. 24/7 Consultatieve IC Verpleegkundigen 2.png

In het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis (ETZ) in Tilburg kunnen verpleegkundigen nu 24/7 een beroep doen op een Consultatief Intensive Care verpleegkundige (CIV). Deze specialistische verpleegkundigen, getraind in intensieve zorg, bieden niet alleen hulp bij complexe handelingen maar ook coaching en klinisch redeneren om verpleegkundigen op de afdeling te ondersteunen.

3. Langere Houdbaarheid van Antibiotica 3.png

Het Meander MC in Amersfoort heeft een oplossing gevonden om de houdbaarheid van antibiotica te verlengen, waardoor patiënten eerder naar huis kunnen. Door natriumcitraatbuffer toe te voegen aan benzylpenicilline is deze medicatie nu tot een week houdbaar in de koelkast en 24 uur bij kamertemperatuur. Dit maakt het mogelijk om de behandeling thuis voort te zetten, met minimale extra inspanning voor thuisverpleegkundigen.

4. Trillende Sok voor Parkinsonpatiënten 5.png

Een innovatieve sok met ingebouwde motoren die trillingen afgeeft aan beide voeten van patiënten met de ziekte van Parkinson kan “freezing-episodes” voorkomen. Via een app kunnen patiënten de sok bedienen en de trillingsintensiteit aanpassen. Hoewel nog in ontwikkeling, toonde een laboratorium studie een effectiviteit van 40% aan. Deze sok kan ook dienen als monitoringstool voor verpleegkundigen om de activiteit van patiënten te volgen.

5. Empathietraining met VR-bril 4.png

Een virtual reality-bril stelt verpleegkundigen in staat om te ervaren hoe het is om patiënt te zijn. Dit leidt tot meer empathie en begrip voor de patiëntenervaring. Deze ervaring benadrukt het belang van het betrekken van de patiënt bij de besluitvorming en het creëren van bewustzijn onder zorgprofessionals.

Deze innovaties tonen de voortdurende evolutie van de gezondheidszorg aan en hoe technologie en nieuwe benaderingen de patiëntenzorg en de werkzaamheden van zorgpersoneel verbeteren. Door de innovatieve digitalisering van zorgvraag – en aanbod wil ClickCare ook bijdragen tot de voortdurende vooruitgang in de zorg. Wil je als zelfstandige zorgverlener of zorginstelling hier deel van uitmaken? Maak vandaag nog een gratis account!

Bron: Nursing

Andere blogs