Contacteer ons
Nederlands
Terug naar overzicht

Jouw gids naar het student-zelfstandige statuut in de zorg

Ben je student in de zorg en wil je graag ervaring opdoen en een centje bijverdienen onder het statuut van zelfstandige? Dat kan met ClickCare! Als je het eerste jaar verpleegkunde hebt afgerond, kun je aan de slag gaan als zorgkundige. We overlopen graag alle stappen die je moet nemen op weg naar het statuut van student-zelfstandige.

Visum aanvragen 1blognov.png

Als je afgestudeerd bent in het eerste jaar verpleegkunde, kan je een visum aanvragen om als zorgkundige te gaan werken. Dit kan je aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Voor meer info, klik hier.

Voorwaarden 2blognov.png

Bij het aanvragen van het student-zelfstandige statuut gelden enkele voorwaarden:

  • Je leeftijd ligt tussen 18 en 25 jaar.
  • Je volgt studies aan een onderwijsinstelling in België of in het buitenland.
  • Je bent ingeschreven voor minstens 27 studiepunten per jaar of 17 lesuren per week om een erkend diploma in België te behalen.
  • Je volgt regelmatig lessen of neemt deel aan examens voor minstens 27 studiepunten (verdeeld over het 1e en 2e semester, behalve herexamens) of 17 lesuren. Of je bent erkend als student-ondernemer door de onderwijsinstelling.
  • Je oefent een zelfstandige activiteit uit, zonder een gezagsrelatie met je opdrachtgever. Anders moet je worden ingeschreven als jobstudent.

Klaar om het student-zelfstandige statuut aan te vragen? Bekijk hier de mogelijkheden, onze partner Acerta helpt je graag op weg!

Ondernemingsnummer 3blognov.png

Om als zelfstandige aan de slag te kunnen gaan, moet je je ook registreren bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Dit kan via een erkend ondernemingsloket, zoals bijvoorbeeld Acerta. Na je inschrijving bij de KBO ontvang je een ondernemingsnummer. Het ondernemingsloket volgt je sociale bijdragen op.

Sociale bijdrage 4blognov.png

Hoeveel je aan sociale bijdragen betaalt hangt van je inkomen af. Hieronder in de tabel kan je de bedragen in meer detail bekijken. In de eerste drie startjaren betaal je een vastgestelde voorlopige minimumbijdrage van 95,88 euro per kwartaal. Vanaf het vierde jaar wordt je voorlopige bijdrage berekend op basis van je inkomsten van drie jaar daarvoor.

Als student zelfstandige ben je vrijgesteld van sociale bijdragen tot een bedrag van 8 204,59 euro per jaar.

Screenshot 2023-11-15 161700.png

Ziekteverzekering en kinderbijslag 5blognov.png

Voor medische zorg blijf je in principe ten laste van je ouders en je ouders behouden ook het recht op kinderbijslag. Dit kan afhangen van regio tot regio en van je netto belastbaar inkomen. Daarom raadpleeg je best je kinderbijslagfonds.

Belastingen 6blognov.png

Zolang je totale netto belastbare inkomen in 2023 het bedrag van 10.160 euro niet overschrijdt, ben je vrijgesteld van belastingen. Als je totale nettobestaansmiddelen (al je regelmatig of toevallig verworven inkomsten) niet hoger zijn dan 3.820 euro, blijf je fiscaal afhankelijk van je ouders. Dit komt overeen met een bruto inkomen van 7.695 euro maar hou ermee rekening dat al je inkomsten meetellen in dit bedrag, ook bijvoorbeeld die als jobstudent.

Student-zelfstandige met ClickCare 7blognov.png

Bij ClickCare bieden we kansen om je vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te verdienen. Je krijgt kosteloos toegang tot zorgopdrachten van meer dan 400 zorginstellingen en kan meteen aan de slag gaan. Maak een gratis account vandaag en ontdek de mogelijkheden als zelfstandig student in de zorg!

Voor meer info over de juridische en fiscale aspecten van het student-zelfstandige statuut kan je terecht bij onze partner Acerta.

Andere blogs