Het grootste netwerk van zelfstandige zorgprofessionals in België

Alles wat je moet weten over griep- en covidvaccinaties in 2023

Ook deze herfst gaat in oktober het vaccinatieseizoen van start. We hebben de meest belangrijke informatie gebundeld en we antwoorden graag op 6 veelgestelde vragen over griep- en covidvaccinaties.

1.Waarom vaccineren tegen covid en griep dit najaar? 1.png

Hoewel je eerder misschien al bent gevaccineerd tegen griep of covid, neemt de bescherming af na enkele maanden. Daarom adviseert de Hoge Gezondheidsraad kwetsbare personen om zich in het najaar opnieuw te laten vaccineren. In de herfst en winter zullen er waarschijnlijk meer covid-infecties voorkomen en griep komt ook elk jaar weer op. Vaccinatie is cruciaal om kwetsbare personen te beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, en zorgt er tevens voor dat de druk op zorgverleners in het najaar wordt verminderd.

2. Voor wie is vaccinatie zinvol? 2.png

Iedereen mag zich laten vaccineren. Hoewel het niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen voor prioritaire groepen: wie ouder is dan 65 jaar, mensen met onderliggende aandoeningen zoals hart- of longaandoeningen of diabetes, zwangere vrouwen, personen met obesitas, en personen met verminderde weerstand. Vaccinatie wordt ook sterk aanbevolen voor alle zorgpersoneel.

3. Heb ik een voorschrift van de huisarts nodig voor het griepvaccin? 3.png

Je hoeft geen voorschrift meer te halen bij de huisarts voor je griepvaccin; apothekers kunnen nu voorschriften uitschrijven en eventuele terugbetalingen regelen. Houd er echter rekening mee dat de griepvaccinatie zelf nog steeds door de huisarts moet worden toegediend. Na het verkrijgen van je voorschrift en vaccin bij de apotheker, maak je het best een afspraak met je arts om het vaccin te laten plaatsen.

4. Waar kan ik terecht voor vaccinatie? 4.png

Voor het toediening van het griepvaccin kun je, zoals eerder vermeld, terecht bij je huisarts. Een thuisverpleegkundige kan het vaccin ook toedienen als je huisarts hiervoor een bepaalde voorschrift meegeeft.

Wat betreft de covidvaccinatie, kan je naast je huisarts ook terecht bij bepaalde gekwalificeerde apotheken. Je mag het covidvaccin niet zelf ophalen bij de apotheek, maar je kan wel een afspraak maken om het daar te laten zetten. Zoek hier welke apothekers in jouw buurt vaccins kunnen toedienen (vink de optie "COVID-vaccinatie" aan).

5. Wanneer laat ik me best vaccineren? 5.png

Voor griep wordt de vaccinatie best toegediend tussen midden oktober en midden december omdat de piek van besmettingen ergens tussen het eind van dit jaar en het begin van het volgende jaar ligt.

Covidvaccinaties gebeuren best voor eind oktober, wanneer er een toename van besmettingen wordt verwacht. Je kan op hetzelfde moment beide vaccins laten plaatsen. Kies je ervoor je niet op hetzelfde moment te laten vaccineren tegen covid en griep? Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid.

6. Wat moet ik doen als personeel in de zorg? 6.png

Het wordt ten zeerste aangeraden dat alle zorgpersoneel zich laat vaccineren. Verpleegkundigen die werkzaam zijn in een ziekenhuis of een zorginstelling hebben de mogelijkheid om zich op hun werkplek te laten vaccineren. Indien verpleegkundigen niet via hun werkplek gevaccineerd kunnen worden, dienen ze zelf een afspraak te maken bij hun huisarts.

Bronnen: Laatjevaccineren, Multipharma, Nursing

Andere blogs